Wandelverhaal Beukenhof door Jaak.

De Géradon

Het is de stem van populair dorpsfiguur en lokale verhalenverteller Jaak Poncelet die de wandelaars begeleidt op hun tocht: “Het verhaal speelde zich 130 jaar geleden af, hier op het domein Beukenhof. Dat was toen nog eigendom van de Géradon, een welgestelde familie van een kasteelheer met aanzien. De meesten die hier toen woonden, waren boerenmensen. Wie hier leefde, werkte doorgaans keihard om te overleven. Hier en daar woonden dus wat rijke mensen: op het Kasteel van Wideux, of hier op het Kasteel van de Géradon, een omgeving die later het Beukenhof is geworden. Hier speelde zich een vreemd verhaal af: het was een confrontatie tussen de rijke en de arme mensen, en hoe ze elkaar misschien wel of net nie konden vinden. Dat laatste achterhaal je pas op het eind.

Bij het 10de bordje hoor je de ontknoping en kom je te weten hoe de bijzondere strijd van de familie Pieters beslecht werd. Elk vertelstukje duurt ongeveer 3 minuten.

Het verhaal is voor jong en oud en kadert in wat we literair het ‘magische realisme’ noemen. Het is de mix van realiteit met magische elementen, waardoor de vertelling je blijft boeien.
“Het kasteel en de omgeving hebben echt bestaan. Daar heb ik mijn verhaal verteld, uitgerekend op een plek waar we tijdens de opnames letterlijk omgeven waren door fluitende vogels. Voor mij was het een bijzondere ervaring, waar ik zelf ook veel plezier aan heb beleefd. Ik hoop dat de mensen die straks de verhalenwandeling volgen, hetzelfde zullen ervaren. Ze moeten vooral goed luisteren, zodat we er samen ook lessen uit kunnen trekken voor de toekomst”, zegt Jaak mysterieus.

De verhalenwandeling werkt met een QR-code, dus een smartphone en je eigen oordoppen volstaan om van het 10-delige verhaal maximaal te kunnen genieten.